Tartalom

A koncentráció az érdeklődést követi - az érdeklődés árnyéka


Ha úgy érzed, hiányzik a koncentráció, semmit nem tehetsz közvetlenül a koncentrációért; az érdeklődéssel kell tenned valamit.


Például az iskolában ülőgyermek hirtelen a kint csiripelő madarakra kezd figyelni, és teljesen arra koncentrál. A tanár kiabál: "koncentrálj", de a gyerek képtelen a táblára összpontosítani, az elméje újra és újra visszatér a madarakhoz. A madarak olyan vidámak, és ő erősen érdeklődik irántuk, ezért rájuk koncentrál. A tanár azt mondja: "Koncentrálj!" Pedig a gyerek koncentrál- valójában éppen a tanár akadályozza az összpontosításban. De a tanár azt akarja, hogy olyasvalamire összpontosítson, ami nem érdekli; ezért olyan nehéz koncentrálnia.

Sose feledd: ha úgy érzed, hogy folyton elfelejtesz dolgokat, az egyszerűen azt jelenti, hogy valahol hiányzik az érdeklődés, vagy más dolgok érdekelnek. Talán pénzt akarsz keresni vele, és a pénz érdekel, nem a munka, ezért felejted el a dolgokat. Tehát egyszerűen az érdeklődésedet figyeld.


Bármit teszel, ha mély érdeklődéssel teszed, feles leges nyugtalankodnod az emlékezeted miatt - magától megjelenik. Egyszerűen legyen benned több érdeklődés. Maradj a pillanatban, és legyen benned több érdeklődés, bármit teszel. És két-három hónap múlva látni fogod, hogy a memória magától követi.