Tartalom

3:3-as Alap Légzéstechnika

Helyezkedjetek el kényelmesen egy széken, a gerincetek legyen egyenes. Ez a fajta ülésmód akkor sikerül a legjobban ha mielõtt leülnétek hátranyomjátok álló helyzetben a feneketeket, és így ültök le, már elõre a kiegyenesített gerinccel. Ez a tartás az energiák akadálymentes keringése miatt fontos, és azért is, mert ezzel a tartással az agy nem tompul el, hanem akár hosszú idõn át is friss marad.
Helyezzétek kezeiteket tenyérrel lefelé, lazán a combjaitokra. A nyelvetek hegyét enyhén érintsétek a szájpadlásotokhoz, de ügyeljetek arra, hogy ne érjen a nyelvetek hegye sem a fogaitokhoz (mert elálmosodhattok), sem pedig a hátsó lágy szájpadlásotokhoz (mert megrekedhet az energiaáramlás). Körülbelül a kemény szájpadlásotok közepéhez érintsétek a nyelveteket, miközben lazán tartsátok csukva a szátokat.
Csukjátok be a szemeteket vagy félig tartsátok nyitva (ízlés dolga - a csukott szem késõbb majd a vizualizálás képességének kifejlesztésénél lesz kulcsfontosságú). Lélegezzétek ki a tüdõtökbõl az összes levegõt az orrotokon át (récsaka fázis), és ezután szintén az orrotokon át lélegezzetek mélyen, lassan és lágyan be, ügyelve arra hogy elõször a hasatok teljen meg levegõvel, azután a mellkasotok alsó rekeszizomrésze, majd pedig a tüdõtök felsõ része (puraka fázis). Miközben belélegzitek a levegõt, számoljatok el 3-ig úgy, hogy minden számolásnál testrészetek egy része alulról felfelé megteljen levegõvel. Tehát így : 1 - alhas, 2 - gyomor, 3 - tüdõ, Ha ez megvan, akkor két számolásnyi ideig tartsátok bent a levegõt (kumbaka fázis), majd ezután fújjátok ki, szintén három számolásra, úgy, hogy elõször a hasatokból menjen ki a levegõ, utána a rekeszizom tájékáról, majd végül a tüdõtök felsõ részébõl. Tehát a fontos az, hogy onnan fújjuk ki a levegõt ahonnan elkezdtük a belégzést. Ez a légzésmód megnyugtatja és áttisztítja a teljes energiarendszert. 3:3-as légzésnek  nevezik, a 4:4-essel még ne próbálkozzatok meg, mert az kezdetben sokaknak megerõltetõ lehet.
Aki már haladott a légzéstechnikákban az kipróbálhatja a 4:4-est. Ez a bevezetõ gyakorlat egyfajta tudatlenyugtató és ráhangoló rendeltetésû. 1 egységnyi idõ = körülbelül 1 másodperc (kivéve a levegõ benntartásánál, mert ott rövidebb, azaz szinte úgy látszódjon, mintha vissza se tartanád a levegõt, csak harmonikusan átmegy a belégzési fázis vége a kilégzési fázisba)