Tartalom

Álomkontroll

Mikor használjam?
- Érdemes szinte minden este. Ha "csak" arra használod, hogy megfigyeled és értelmezed álmaidat, önmagában már az is kincset ér, hiszen jobban meg fogod így ismerni valódi énedet, a mélyben megbúvó, esetleg elfojtott érzéseket, indulatokat. Márpedig az alapos és önbecsapás mentes önismeret a fejlődés egyik sarokköve.
- Az álomkontroll harmadik fázisát akkor használd, ha valamilyen kérdésre keresel választ. A kérdés jellege bármilyen lehet.
Hogyan használjam? 
Fontos a fokozatosság!
I. lepés: Egy álom megjegyzése. Elalvás előtt menj szintedre, majd mondd magadban: "Emlékezni akarok egy álmomra, emlékezni fogok egy álmomra." Utána aludj el; de előbb érdemes papírlapot vagy füzetet készíteni az ágyad mellé -esetleg elemlámpát is -, valamint ceruzát. Ha éjjel fölébredsz, s emlékszel álmodra; akkor írj le olvashatóan egy-két kulcsszót, vagy firkants valamilyen kis rajzot a papírra! (Lehet, hogy éjjel nem ébredsz föl, csak reggel, de a programozás miatt várhatóan emlékezni fogsz egy álmodra.)
2. lépés: Ha már több éjszaka sikerült megfigyelni, és reggel felidézni egy álmot, akkor elalvás előtt menj szintedre, majd mondd magadban: "Emlékezni akarok, és emlékezni fogok álmaimra." Ha éjjel többször fölébredsz, készíts rövid följegyzést álmodról! (Ekkor is lehet, hogy csak reggel ébredsz fel, de a programozás miatt várhatóan emlékszel majd több álmodra.) Ha már néhány napon át jól emlékszel több álmodra, akkor kérdezhetsz is bölcsebb tudatalattidtól.
3. lépés: Elalvás előtt menj szintedre, majd mondd magadban: "Olyan álmot akarok, s olyan álmom lesz, ami az engem foglalkoztató kérdés megoldásához ad információt." Ekkor fogalmazd meg a kérdést, majd mondd: "Megkapom az álmot, emlékezni fogok rá, és meg fogom azt érteni." Ezután aludj el szintedről, ám ez esetben is előtte készíts ágyad mellé papírt és ceruzát! Meglátod, olyan álmod lesz, ami - legtöbbször persze szimbolikusan, jelképeken keresztül - választ ad kérdésedre.

Tanácsok
- Ha korábban szinte soha nem emlékeztél álmaidra, akkor kitartóan alkalmazd az álomkontrollt, mert lehet, hogy időbe telik, míg beindul az álomfelidézés!
Tapasztalat szerint legkésőbb három héten belül ilyenkor is sikerül visszaemlékezni az álmokra, beindul az álomfelidézés.- Akkor is érdemes használni az álomkontrollt, ha egyébként szoktál
Emlékezni álmaidra. A programozás hatására ugyanis az álomciklusok végén ébredsz majd, s így a teljes álmot fel tudod idézni, nem csak egy részét. - Az álom értelmezéséhez reggel érdemes szintedre menni, és elmerengeni álmod, illetve álmaid értelmén. Föltehetsz ilyenkor segítő kérdéseket magadnak, pl. "Mit jelent számomra ez az álom?", "Hogyan szólhat vajon az életemről?", "Mit tanulhatok ebből az álmomból?" stb. Ha fölismerés szerű, "bekattanó" "aha-élménnyel" jön egy gondolat, nagy valószínűséggel az az álom jelentése.
- Érdemes álomnaplót vezetni! Életünk során ugyan is mindannyian egyedi tapasztalatokra teszünk szert, s így életünk eseményeinek mindnyájan egyedi szimbólumrendszerét építjük ki. Ha rendszeresen figyeled és értelmezed álmaidat, egyre jobban megismered "biokomputered" többé-kevésbé egyéni jelképrendszerét, s egyre biztosabban eligazodsz belső világodban, egyre többet tudsz meg magadról és céljaidról ebben a "belső dimenzióban".- Ha kérdésedre esetleg nem érkezik meg rögtön, első éjszaka a programozott, "megrendelt" álom, ne keseredj el, hanem ismételd meg a programozást! Türelem, a válasz meg fog érkezni!
- Az álomkontroll 3. fázisát alkalmazva mindig tedd hozzá a programozás végéhez: "...emlékezni fogok rá, és meg fogom azt érteni".- Azért is érdemes rászokni az álomkontroll gyakori használatára, mert segítségével egyre nagyobb mértékben uralhatod az "alfa dimenziót", s ebben a világban egyre ügyesebben tudod majd létrehozni és irányítani a gondolati képeket.