Tartalom

5 tibeti jógagyakorlat - Második Rítus


Amire jótékonyan hat:
  • ízületi gyulladás o csontritkulás
  • szabálytalan havi vérzés o a klimax tünetei
  • emésztési és bélbajok o hátfájás
  • a láb és a nyak merevsége
Várható elõnyök


A második rítus erõsíti a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, az emésztõrendszer, a nemi szervek és a mirigyek mûködését, beleértve a prosztatát (dülmirigy) és a méhet. Segít a szabálytalan havi vérzés esetén, és bizonyos esetekben csökkenti a klimax tüneteit. Pozitívan hat az emésztõrendszer és a belek problémáira. Jót tesz a vérkeringésnek, a légzésnek, erõsíti a szívizmokat, a rekeszizmot és a nyiroknedvek keringését. A mozgás erõsíti a hasat, a lábat, a karokat, csökkenti a hát alsó részében a feszültséget s ezért a fájdalmat is. Jótékonyan hat a láb és a nyak merevségére. Segíthet azoknak, akik a csípõ és a nyaktájon ízületi gyulladástól szenvednek s azokon is, akiknek csontritkulás van a lábában, csípõjében, medencéjében és a nyakában. Gyorsítja az 5., 3., 2. és 1. számú csakrák forgását a torokban, a has alsó és felsõ részében és a farokcsontnál.

Kiinduló testhelyzet
  • Feküdjünk hanyatt a talajon, kinyújtott lábbal. A legjobb vastag szõnyegre feküdni, vagy valamilyen kitömött felületre, hogy megvédjük a gerincet és ne érintkezzünk a hideg talajjal.
  • A karok a test mellett feküdjenek, az összezárt ujjú tenyér a padló felé forduljon.
A gyakorlat
  • Szívjuk be az orrunkon át a levegõt és közben emeljük fel a fejünket a földrõl. Érintsük állunkat a mellkasunkhoz. Egyidejûleg emeljük fel mindkét lábunkat, és érjük el a függõleges helyzetet.
  • Nagyon fontos, hogy a lábak a lehetõ legegyenesebbek legyenek. Ha nem tudjuk tökéletesen kiegyenesíteni a lábunkat, csak a nagyon szükséges mértékben hajlítsuk be a térdünket. A további munka majd lehetõvé teszi, hogy térdhajlítás nélkül is el tudjuk végezni a gyakorlatot.
  • Lassan eresszük vissza egyszerre a talajra a fejünket és a lábunkat, továbbra is ügyeljünk, hogy a lábak egyenesek maradjanak. Eközben lassan fújjuk ki orron át a levegõt.
  • Egy percre lazítsuk el minden izmunkat, majd ismételjük meg a gyakorlatot.
Ötletek
  • Amikor felemeljük a lábunkat, szorítsuk erõsen a talajhoz a tenyerünket, az alkarunkat, a könyökünket és a vállunkat.
  • Végig tartsuk behúzva a hasunkat és minden erõnkkel összpontosítsunk rá. A fejet lazán kell felemelni és a lábakkal egyidõben, lassan visszaereszteni a talajra.
Bármilyen nehézség adódik
  • A csípõ alá tett összehajtogatott törölközõvel vagy takaróval adjunk nagyobb nyomatékot a gyakorlatnak. Ha úgy érezzük, már jól megy a gyakorlat, nem kell többé használni a törölközõt.
  • Lassan növeljük a gyakorlatok számát és az ismétlések között szükség szerint pihenjünk.
  • Másfajta légzéssel próbáljuk segíteni a lábemelést. Szívjuk be a levegõt, amikor a kiinduló helyzetben vagyunk. Utána erõsen fújjuk ki, miközben felemeljük a fejünket és a lábunkat. Akkor vegyünk ismét levegõt, amikor már felemeltük. A lassú leengedésnél fújjuk ki a levegõt is. Ha már könnyen fel tudjuk emelni a lábunkat, vegyük föl azt a légzési technikát, amelyet a gyakorlat elvégzésénél írtunk le.
  • Ha nem tudjuk végrehajtani ezt a rítust, helyettesítsük a hasizomerõsítõ bemelegítõ gyakorlattal.
Nehezítés


Ha azonnal, térdhajlítás nélkül, egyenesen ki tudjuk nyújtani a lábunkat, akkor ne álljunk meg a függõleges helyzetnél, hanem vigyük még hátrább, a lábujjak a föld felé mutassanak. Kevesebb idõt engedjünk magunknak pihenésre.


Figyelmeztetés


Nagyon lassan csináljuk ezt a rítust, és ha fekélyünk, hátproblémánk, nyaki fájdalmaink, magas vérnyomásunk van, csak 1-2 ismétléssel növeljük hetente az adagot. Ez érvényes a gyenge hasizmok, merev, feszült váll és láb, a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór és ehhez hasonló betegségek, a fibromyositis vagy a krónikus fáradtság esetében is. A menstruáló nõk észlelni fogják, hogy növeli a görcsöket és félbeszakíthatja vagy Ieállíthatja a menstruáció folyamatát.


Beszélje meg az orvossal


Ha sérve, pajzsmirigytúlmûködése van, Méniére-kórban szenved, ha szédül vagy agyvérzése volt, beszélje meg orvosával, végezheti-e ezt a rítust. Ha gyermeket vár, hasi mûtétje volt hat hónapon belül, magas a vérnyomása vagy a gerincében van ízületi gyulladás, esetleg porckorongproblémája adódott, forduljon orvoshoz, mielõtt hozzáfogna a rítus elvégzéséhez. Ha szívtágulásban, szívbillentyû-problémában szenved vagy a megelõzõ három hónap során szívrohama volt, ne végezze a rítust orvosa engedélye nélkül.