Tartalom

A szódabikarbóna ismeretlen csodái

A szódabikarbóna enyhén lúgos, vízben jól oldódó só, mely semlegesíti a savakat, s ebből fakad minden jótéteménye, hisz semlegesíti a baktériumok okozta savakat. Én nem nagyon használtam eddig, de a Mamácska esküszik rá...nem csak a konyhában, hanem a háztartásban úgy általában. Itt összeszedve találtok pár hasznos infót illetve felhasználási területet.

Tisztítja a kezet 
Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. 

Körömfehérítés 
Körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk. 

Szagelnyelő 
Egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. A LUSHnak meg egyéb bio cégeknek si vannak olyan izzadásgátlói, amikben főleg szódabikarbónát találunk. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is. Szagmentesítésre mindenhol alkalmazható: hűtőszekrényben, fürdőszobában, konyhai szekrényekben, macskaalomban, de még a kezeden is, ha büdös lenne.  

Könnyíti az emésztést 
Mindenki, aki emésztési problémák miatt nyúlt már valaha a fehér porhoz, tudhatja, hogy csökkenti a savakat, ami azokra a savakra is érvényes, amiket az izom a kemény igénybevétel során termel, ez a tejsav, ettől fáradunk el, és ettől lesz másnap izomlázunk is. Oldj fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és idd ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek. 

Fertőtlenít 
A fésűk, hajkefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat egy mosdókagylónyi vízbe, amibe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel. 

A konyhában 
1. Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
2. A gyümölcsök, hacak nem bio piacon szerezzük be, mindenféle vacak anyaggal vannak kezelve kívültől, amit nem jó, ha megeszünk. Tiszta víz helyett azonban 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használjunk a megmosáshoz.
3. Élesztőt én már régóta nem használok. A kenyérsütésnél áttértem a kovászra, amit magam csinálok, sütiknél meg sütőpor volt eddig a nyerő. De hallottam, hogy ha ele sütőport és fele szódabikarbónát használunk, szép egyenletes lesz a tészta. 
4. Bár nem eszem sok húst, csak ha a szervezetem nagyon megkívánja, megosztom a neten talált infót veletek: ha nehezen fő meg a marhahús, tegyél a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
5. Leégett étel maradványait eltünteti, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábost.


A fürdőszobában  
1. Mindenfajta rovarcsípésre kiváló -  a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő. 
2. Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
3. A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
4. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
5. Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
6. Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.