Tartalom

Felfázásra




Gyógynövények belső alkalmazása


Felfázáskor, hólyaghurut és hólyaggyulladás esetén a vizelethajtó gyógynövények belső alkalmazásával is látványos eredményeket tudunk elérni. A vizelethajtó gyógynövények átmossák a gyulladásban lévő vizeletkiválasztó rendszert, gyulladáscsökkentő, baktériumölő tulajdonságukkal, láz- és fertőtlenítő hatásuknál fogva gyógyítanak.
Ilyenek lehetnek például: csalánlevél, mezei zsurló, porcsinfű, nyírfalevél, aranyvesszőfű, fekete bodza, fehér babhéj, ánizs, édeskömény, kerekrepkény, boróka, petrezselyemgyökér, rozmaringlevél, szappanfűgyökér.
Valamennyi gyógynövény közül a medveszőlőlevél bizonyult a leghatékonyabbnak a hólyaghurut kezelésére. Különösen az E. coli baktérium ellen hatásos, emellett vizelethajtó is. Vigyázzunk a medveszőlő adagolására: szárított levélből vagy teából 1-2 teáskanál (1,5-4,0 g) elegendő, mert ennek a 4-5-szöröse kellemetlen mellékhatásokat, általában émelygést okozhat.


Az egyik hasznos vese- és hólyagtea a következő alkotórészekből áll:
nyírfalevél (24 g), medveszőlőlevél (20 g), gyermekláncfű gyökérrel együtt (15 g),csipkebogyó magostól (14 g), aranyvessző (14 g), veteménybab hüvely (10 g), hibiszkuszvirág (3 g). Hólyag- és vesekő elleni tea: iglicegyökér (25 g), csalán (25 g), aranyvessző (25 g), gyermekláncfű gyökerestől (25 g)


Felfázásra, hólyaghurutra a következő keverék is ajánlott


körömvirág (20%), kukoricabajusz (20%), kígyószisz (10%), nyírfalevél (20%), cickafarok (20%), csipkebogyó (10%) Ugyancsak hasznos a hidrasztiszgyökér vagy kanadai sárgagyökér. Számos közönséges baktérium ellen jó. A régiek a heveny húgyúti fertőzést (gyakori, kevés, csípős vizeletürítés) egy órán belül elfogyasztott legalább 4 liter teával hatásosan kezelték (lökésterápia). Természetesen ezt a módszert szívbetegek ne alkalmazzák.


Gyógynövények


Kakukkfű (Thymus serpillum L.), intenzív fertőtlenítő hatóanyaga (a timol), gyulladáscsökkentő, valamint immunerősítő tulajdonságai miatt.
Menta és változatai (Mentha piperita L., fodormenta), mert külsőleg hűsít, érzéstelenít és csökkenti a fájdalmat.
Levendulavirág (Lavandula angustifolia Mill.), mely fő hatóanyagával, az illóolajjal és annak komponenseivel oldja a feszültséget, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, és már illatával is pozitív gondolatokra hangolja a fürdőzőt.
Orvosi székfű (Matricaria chamomilla L.,) ez szinte a legismertebb hazai gyógynövényünk, hiszen lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, de azulén tartalma miatt a gyermekgyógyászatban, a gyógyszeriparban, a kozmetikai iparban is szívesen alkalmazott szer nehezen gyógyuló sebekre, lábszárfekély, ekcémás felületek kezelésére. Görcsoldó hatóanyagával (az apigeninnel) felfázáskor is sokat könnyíthet a betegen.
Kerti izsóp (Hyssopus off. L.), amely jelentős mértékben segít a gyulladások megszüntetésében antiszeptikus hatóanyagai miatt. Flavonoid tartalma még a vesegyulladást, de a herpeszt is képes pozitív irányba befolyásolni, gyógyítani (keverékekben).
Orvosi zsálya (Salvia off. L.), mely természetes formában tartalmaz antibiotikumot (l. erről a cikksorozat előző részeit).
Édeskömény (Foeniculum vulgare Mill.), a csecsemőgyógyászatból is ismert, széleskörűen felhasznált, közkedvelt gyógy- és fűszernövény, melynek termését, illóolaját alkalmazzuk a leggyakrabban, hiszen enyhe antibakteriális, görcsoldó hatása közismert.
Ánizs (Pimpinella anisum L.), amely szintén közismert fűszer- és gyógynövény. Legértékesebb része az illóolaja, amely anetolt tartalmaz, biológiai hatása többirányú. A vizeletkiválasztó (és légző-) rendszerben választódik ki, ott fejti ki hatását. Fertőtlenítő és görcsoldó tulajdonságai a gyermekgyógyászatban is nélkülözhetetlenek. Kutatások szerint az ánizs fitoösztrogént is tartalmaz, ezért felhasználása különösen értékes a női klimax tüneteinek, valamint a férfiak prosztatamegbetegedéseinek kezelésében is.
Cickafarkfű (Achillea millefolium L.), közismert gyógynövény, amely a kamilláéhoz hasonló illóolajakat is tartalmaz. Számos egyedi tulajdonsága a külsőleg történő felhasználásban is érvényesül. Fájdalomcsillapító, görcsoldó, vizelethajtó, fertőzés elleni szer.


Ülőfürdő hólyaghurut, -gyulladás esetén


A fent felsorolt gyógynövények keverékéből 5-10 evőkanál teafüvet 1,5 liter vízben megfőzünk, amit leszűrve egy kádnyi vízbe öntünk. Az ülőfürdő hőmérséklete 37-38 foknál ne legyen kevesebb, és a 20-25 perces fürdés során folyamatosan gondoskodjunk a hőmérséklet fenntartásáról.


Borogatás hólyaghurut, -gyulladás esetén


Az ülőfürdő címszó alatt felsorolt módon elkészített teába mártjuk a borogatásra előkészített ruhát, majd azt az alhas (a hólyag és nőknél a petefészek is érintett lehet) területére helyezzük. Ezt követően betakarózunk és pihenünk.
Az ülőfürdőt, borogatást is kövesse pihentető relaxálás, hiszen a gyógynövények nem csupán hatóanyagaikkal, de illatukkal is pozitívan hangolják át a gyengélkedő embert.


Konyhasó


Amit a hideg idézett elő, azt a melegnek kell megszüntetnie, ezért a méltánytalanul elfeledett házi gyógymódot, a konyhasót (tengeri sót) használhatjuk mind meleg borogatás, mind ülőfürdő formájában. Ne feledjük: a só gyógyszer, ha ésszerűen alkalmazzuk!
A konyhasó (NaCl) fertőtlenítő, serkentő, tisztító tulajdonságú, de élettani hatását tekintve létfontosságú tápelemünk, szervezetünk védekező rendszerét mozgósítani tudja a gyógyulás érdekében, valamint erősítő és serkentő szer.


Konyhasós ülőfürdő


1 kg só (görög tengeri só, de hazai is alkalmas) egy kád (kb. 30 liter) meleg vízbe téve, legalább 20-25 percig szükséges benne ülni, de a víz 37-38 fokos hőmérsékletét folyamatosan tartsuk fenn. (Magas vérnyomás esetén csak nagy körültekintéssel javaslom az alkalmazását.)


Konyhasós borogatás


1 liter vízhez 3-4 evőkanálnyi konyhasó, a víz hőmérséklete annyira meleg legyen, amit még kezünkkel elviselünk a borogató ruha kicsavarásakor. A hólyag, petefészek területére helyezzük, és alaposan betakarózunk.
Az ülőfürdőt vagy borogatást néhány napon át ismételve megelőzhetjük a nemkívánatos bajokat.


Pakolások, melegítés


A káposztalevél minden gyulladás esetében, így hólyaghurutnál is hatékony. Sodrófával törjünk puhára néhány vörös, zöld vagy fehér káposzta levelet, helyezzük több rétegben az altestre, és rögzítsük könnyű kötéssel. Éjszakára is hagyjuk a testen.
Alkalmazható a forró burgonyazsák is. Héjastul nyomjunk össze héjában főtt burgonyát egy vászonzsákban. Az elviselhető legmelegebb állapotban használjuk, és terítsünk rá egy vastag kendőt, majd takarózzunk be gyapjútakaróval, hogy a pakolás lassabban hűljön ki. Hagyjuk a zsákot egy órán keresztül az alhason, majd 30 perc múlva ismételjük meg az eljárást. Tegyünk a has aljára melegítő gumipárnát. Éjszakára jót tesz a meleg vizes palack az alhason és a lábak közé elhelyezve.


Homeopáiás szerek


Felfázásra leggyakrabban kétféle homeopátiás szert ajánlanak, a tüneteknek megfelelően kiválasztva. Az egyik a Cantharis (9 CH, napi 3x5 golyó), amelyet csípő vizeletürítés, gyakori vizelési inger esetén érdemes kipróbálni. Jellemző, hogy a csípő érzés a vizelés után is megmarad, és a gyakori inger miatt egy-egy alkalommal csak kevés vizelet ürül.
A Mercurius corrosivus (15 CH, napi 2-3x5 golyó) akkor lehet hasznos, ha az előbbi szernél említett tünetek mellett esetleg véres vizelet is megjelenik. Az erre a készítményre többnyire jól reagáló beteg állapota éjjel romlik, emiatt sokszor felébred a vizelési ingerre.