Tartalom

Parfümök házilag



Vanilia- és citrusillatú parfüm
Hozzávalók: 2 db zöldcitrom (lime), 100 ml vodka, 2 db vaniliarúd, narancsvirág, víz, 
100%-os Illóolajok: bergamot,citrom, neroli és vanilia
Elkészítése: Vágja le vékonyan a zölcitrom héját, vágja apróra a vaniliarudakat. Az egészet tegye a vodkával együtt egy pohárba és pihentesse meleg helyen (pl napsütötte ablakpárkányon) egy hétig.A keveréket szűrje át teaszűrővel, jól nyomkodja ki. Töltsön hozzá 1 evőkanál narancsvirágvizet és jól keverje össze. Tegyen hozzá 10-10 csepp citrom,vanilia és bergamott illoolajat valamint 5 csepp neroli illóolajat. Jól keverje össze és tegye egy szórófejes flakonba.


Rózsakölni
Hozzávalók: 110 g friss, illatos, permetlétől mentes rózsaszirom, 600 ml vodka, 50 csepp rózsa illóolaj, 15 csepp muskátli illóolaj, 10 csepp benzointinktúra, 50 ml növényi glicerin.
A rózsaszirmokat szórjuk egy üvegtálba, kancsóba. A vodkához adjuk hozzá az illóolajokat, a benzointinktúrát és a glicerint, majd öntsük rá a rózsaszirmokra. 3 héten keresztül naponta rázzuk fel, majd öntsük át kis üvegcsébe. 


Paradicsomlevél-kölni

Hozzávalók: 25 g friss paradicsomlevél, 1 közepes nagyságú citrom héja, vagy 10 csepp citrom illóolaj, 1 teáskanál apróra vágott, friss bazsalikomlevél, 225 ml vodka, 10 csepp boróka illóolaj, ½ teáskanál növényi glicerin.
A paradicsomleveleket és a citrom héját vágjuk apróra, majd a bazsalikomlevél-darabokkal együtt szórjuk őket egy üvegbe, öntsük rájuk a vodkát, illóolajat. Sötét hűvös helyen2-3 hétig érleljük, alkalmanként rázzuk fel. Majd szűrjük le, keverjük bele a glicerint és töltsük zárható üvegbe.


Frissítő kölni
Hozzávalók:, 25 g friss vagy 1 evőkanál szárított citromfű-levél, 50 g rozmaringágacska, 1 szál friss menta (ha nincs friss mentánk, hagyjuk ki a receptből, vagy helyettesítsük 8-10 csepp illóolajjal), ½ citrom vékonyan hámozott héja, vagy 10 csepp citromolaj, 300 ml vodka, 125 ml narancsvirágvíz, 125 ml rózsavíz.

A citromfüvet aprítsuk fel és a többi növénnyel, valamint a citromhéjjal együtt szórjuk egy üveg aljába. Öntsük rá a vodkát, és meleg helyen hagyjuk 3 hétig állni, naponta rázzuk fel. Majd szűrjük le, adjuk hozzá a narancsvirág- és rózsavizet, öntsük át üvegcsébe, és 6 hónapon belül használjuk fel. 
  1. A vodka helyett használhattok gyógyszertári alkoholt is, 70%-osat
  2. Narancsvirág-vizet és rózsavizet minden nagyobb gyógynövény- vagy bioboltban lehet kapni.
  3. Ha intenzívebb illatot szeretnétek, tehettek bele pár csepp illóolajat is.


Berni-Parfüm
Hozzávalók: 10ml édesmandula vagy jojoba olaj bázisolajnak, 2-3 csepp ylang-ylang, 2-3 csepp jázminolaj, 2-3 csepp mandarinolaj, 2 csepp narancsolaj.
Összetevőket összerázni egy jól záródó üvegben és pár napot érni hagyni.