Tartalom

Gyógyító tengervíz


Magyarország lakója a tenger- víz egyedi, testet, lelket és szellemet feltöltő és regeneráló lehetőségével ma már nem csak akkor tud élni, ha el tud utazni a kívánt földrajzi helyre, hanem szó szerint a fürdőszobájába is élvezheti a víz (és egyéb alkotói) gyógyító hatását. A tenger -víz tisztított sóit felhasználhatjuk fürdő (fürdőkúra) formájában és tisztított vizét iható folyadék (pl.L’ Oceane 100%-os természetes tenger- víz ampulla, mely az ásványi anyagokon kívül alga és a mikroplanktonokból kivont hatóanyagokat tartalmaz, a mikroplanktonok antibakteriális hatással is bírnak), illetve spray (allergiás tünetek csökkentése) formájában. Ha pedig közvetlenül a tenger partján tartózkodik az ember, akkor már maga, csak a tengeri páratartalom is segít a nehezített légzési tünetek enyhítésében. 


A meleg tengerparti homokba pedig célszerű egy kicsit „beágyazni” magunkat fürdés után, fokozva a víz által átadott ásványi anyagok felszívódását, és a víz tisztító hatását. A tenger -víz kivonatok és az iszap kezelés (pl. Thalasso-terápia) enyhítik a stresszes állapotot (magnézium tartalma révén), az alvási zavarokat, álmatlanságot, nyomelem, alga (fehérjék, vitaminok, aminosavakat, ásványi anyagokat tartalmaznak, tisztító, méregtelenítő hatásuk van) tartalmának köszönhetően kiegészítheti pl. a fogyókúra terápiát, a regenerálódást, energiafeltöltődést és betegségek tüneteinek enyhítését, gyulladások csökkentését. 



A tenger- víz tartalmú sósfürdők és iszapkezelések (az iszap alga, homok és agyag keveréke) nem csak lazítanak és könnyítik a légzést (fürdő közben célszerű egy-két mély lélegzetet is venni), de erőteljes bőrtisztító hatással is rendelkeznek (fertőtlenít és eltávolítja a szennyeződéseket). A tenger- víz egyben gyógyíthatja az ekcémát, pikkelysömört, illetve a faggyúmirigyek (lúgosítás verejtékmirigyek) működését harmonizálva, kezelik a zsíros és pattanásos bőrt is. A tenger- víz magas ásványi anyag tartalmának (szinte minden nyomelemet tartalmaz) köszönhetően a szervezet ásványi anyag ellátásához is hozzájárulhat, a bőrön keresztül felszívódó (és ioncserélődésen átmenő) ásványi anyagok már kb. 2 óra elteltével mérhetően megemelik a vér ásványi anyag tartalmát. Csontbetegségek, reumatikus és izületi betegségek (gyulladások, duzzanatok csökkentése) esetében is ezért célszerű a tenger -víz fürdőkúra alkalmazása. A cellulitis enyhítésében nagyszerű hatás érhető el a tengeri fű és algák használatával pakolás formájában is, a sóval történő bőr radírozásával pedig serkenthető a vérkeringés. A tengeri szivacs (mész és kovakristály részecskék, jód és bróm tartalma van) alkalmazása szintén serkenti a bőr vérkeringését és hámlasztását. Az iszap és sós fürdők hatékony kiegészítő kezelése a fényterápia és a zeneterápia, mellyekkel fokozható a méregtelenítő és gyógyító, regeneráló folyamat.

A melegvizes sós víz -fürdő csökkenti a vérnyomást (így a fürdő után óvatos, lassú mozdulatokkal kell kilépni a fürdőkádból), magas sótartalma révén pedig csökkenti az ödémás (vizenyős, víz -pangásos) tüneteket, ezért pl. szülés (és egyes nőgyógyászati betegségek esetén) után kifejezetten jó regeneráló hatás érhető el általa (a mély ödémák kiürülését is segíti). A tengeri sóval történő víz -fürdő kúra során (mint minden víz -fürdő kúra esetében) is szükséges betartani a fokozatosságot úgy a víz -fürdő idejével, mint a só mennyiségének használatával!

Célszerű a sós víz -fürdő után törölközés nélkül jól bebugyolálva lefeküdni és tovább pihenni, azaz meleg helyet biztosítani a bőrnek, testnek és lélenek. Szív és keringési (visszér) betegségben, vesebetegségben orvosi ellenőrzés, illetve javaslat mellett használható csak a (meleg) sós víz -fürdő kúra, lázas, akut fertőzéses állapotban pedig nem ajánlott!