Tartalom

5 tibeti jógagyakorlat - Útmutató az Öt Rítus elvégzéséhez

Kellõ türelemmel és igyekezettel egy idõ után bármilyen korú és testi állapotú ember képes olyan jól elvégezni az öt rítust, hogy élvezhesse az azokból származó elõnyöket. Nem mindenki tudja azonnal elvégezni mindet vagy tökéletesen végrehajtani a gyakorlatokat. Ha nem vagyunk képesek egy rítus elvégzésére, helyettesítsük a megfelelõ bemelegítõ gyakorlattal. Ha az sem megy, akkor végezzük el azokat a rítusokat, amelyeket meg tudunk csinálni, és csak akkor térjünk vissza a többihez vagy az azokat helyettesítõ gyakorlatokhoz, ha már felkészültnek érezzük magunkat.

Az egyes rítusok elvégzését az egészségi állapot is megakadályozhatja. Minden egyes rítusnál röviden összefoglaltam ezeket az eseteket. Ha bármelyikben is magunkra ismerünk, forduIjunk orvosunkhoz, mielõtt hozzáfognánk a gyakorlatokhoz. A listákon nem szerepel természetesen minden lehetséges eset. Ha diagnosztizált betegségünk van, ha valamilyen testi hátrányban szen-vedünk vagy orvosi kezelés alatt állunk, a rítusok elkezdése elõtt tanácskozzunk orvosunkkal.
A rítusok végzése alatt tanácsos lassan, mélyen és egyenletesen lélegezni. Közvetlen kapcsolat van a légzés minõsége és az öt rítus által elérhetõ elõnyök között. A legtöbb ember tüdeje kapacitásának csak a kétharmadát használja. A mély légzés tisztítja a tü-dõt, a rossz levegõt frissel helyettesíti, és több oxigént juttat a véráramba. Az oxigéndús vér ad új erõt és energiát a sejteknek, a lassúbb légzésnek köszönhetõen pedig optimális lesz a szív mûködése. Ezáltal is javul a vérkeringés és az oxigéndús vér eljut a test minden egyes sejtjéhez.