Tartalom

Tökéletes ülés (sarokülés) Sziddhászana

Ez is egy viszonylag könnyen elvégezhető, és hosszú ideig kitartható testhelyzet, az ülésmódok között mégis talán ez a legerősebb.


A testhelyzet felvétele:
  • A bal lábunkat behajlítjuk és ráülünk, úgy, hogy a sarkunk pontosan a gát alá kerüljön, a talp pedig simuljon a jobb lábunk combjához. -Utána a jobb lábunkat hajlítjuk be, melynek a sarka pont a nemi szerv fölé kerüljön. A bal sarok a nemi szerv alatt a gáton, a jobb sarok a nemi szerv felett legyen.
  • A kezek a combon nyugszanak, vagy vegyünk fel valamilyen kéztartást.
  • A testhelyzetet ajánlott fordított lábakkal is felvenni.


Élettani hatások:
A jóga testhelyzetek általában a testünkre ható nyomás, vagy hajlítás helyén fejtik ki legerősebben a hatásukat. Így ez a testhelyzet a nemi szervek környékén gyakorol nyomást a testre, férfiak esetében a sarok éppen a prosztatát nyomja. Így segít a belső nemi szervek fiatalon tartásában. A testhelyzet gyakorlásakor ráláthatunk magunk előtt is rejtett, esetleg hibás indítékainkra, esetleg félelmeinkre. A tökéletes ülés gyakorlása megtisztítja a test energiavezetékeit (nádi). Ezeken keresztül jut el az életerő-levegő (prána) a test minden részébe. Ezeknek a csatornáknak a megtisztítása a szubtilis test építése is egyszerre, de mivel a szubtilis és a durva (fizikai) test közötti összefüggés a szubtilis test elsősége mellett áll fenn, ezért a csatornák megtisztítása a fizikai test megtisztulását is maga után vonja. A jógik szerint ha a csatornák tiszták, akkor a testet semmilyen betegség sem képes megtámadni.


A tökéletes ülés a legalkalmasabb az érzelmek megfigyelésére és uralására, így minden érzelmi alapú betegség kezelésére. Ebben a testhelyzetben tökéletes az életerő-levegő(prána) áramlása, így alkalmas a fizikai és szellemi erők kifejlesztésére, az ellentétes erők egyensúlyban tartására, segíti a légzőgyakorlatokat, a szemlélődést, az öszpontosítást, és az egyesítést(szamádhi).