Tartalom

Rozmaring – antósfű, rozmarin, szagos rozmaring – a szűzleányok virága


Egy rozmaring ágacska keskeny, rugalmas levélkéinek megdörzsölése után belélegezve a friss, fanyar illatot, átélhetjük annak testet, szellemet ösztönző hatását. Kipárolgása átjárja tüdőnket, élesíti elménket, akárcsak a hegyi levegő.
Hellász lakói Mnémoszüné ajándékaként tekintettek a rozmaringra. A didaszkaleion diákjai fejükön rozmaringkoszorút hordtak, így elméjük friss és éber maradt. Az elhunytra való emlékezés virága éppígy a rozmaring volt, a temetési szertartásokon füstölőkbe tették, és sok síron bókoltak a rozmaringbokor kékesfehér virágai. Az esküvőkön a házastársi hűséget jelképezte. Minden menyasszonyi csokorban illatozott egy szál rozmaring is. A görögök ízesítésre is használták ágacskáit, a nyers vagy főzött magvakat pedig mézzel fogyasztották.
Egyiptomban a rozmaringos kenyér egyike volt a sokféleképpen fűszerezett kenyérféléknek.
Leírásokban fennmaradt, hogy az ókorban a rozmaring leveleit elsősorban füstölőszernek, illetve bor fűszerezésére és a fürdővízhez adva afrodiziákumként használták.
Az arab gyógyítók az emlékezet, a beszédkészség javítására használták, vallották, hogy föltárja a szívet, bölcsességet hoz, ösztönöz a célok megvalósítására, növeli az akaraterőt.
Paracelsus a gyógyító tevékenység alapvető növényének nevezte, alkalmazta az elme bántalmaira, valamint a szem-, a szív- és májbetegségek kezelésében is.
rozmaring1.jpg
A legenda szerint a Krisztus utáni első évszázadban bencés szerzetesek hozták a meleg földközi-tengeri tájakról, a száraz hegyoldalak lejtőiről Európa hidegebb tájaira. Bár valószínűbbnek tűnik, hogy a Római Birodalom alatt terjedt el a Kárpát-medencében, valamint a Brit-szigeteken is. Latin elnevezése két szó összevonásából származik: a marinus=tengeri, és a ros=harmat szavakból, egyben utalhat a remembrance, emlékezés szóra is.
A keresztény létszemléletben a rozmaring az élet-halál körforgás, az összetartozás és a hűség, az apró kékesfehér rozmaringvirág pedig a szűzi tisztaság jelképe.
Szűz Máriához kötődik a virág kékesfehér színezetének eredettörténete is. Amikor Jézus anyja Egyiptomba menekült, egy rozmaringbokor előtt szőtte kék fonálból köntösét, s hogy meg ne lássák, a bokor fehér virágait kékesre változtatta, így az védte Őt.
Európa-szerte is széleskörűen használták a rozmaringot, a kórházakban fertőtlenítették vele a levegőt, de szokás volt a párna alá is helyezni a gonosz szellemek elűzésére. A lovagkorban szerelmi bájitalt készítettek belőle. A vágyott hölgy szívének megszerzése érdekében kinyílt virágú rozmaringgal érintették meg őt, bízva abban, hogy így szerelembe esik. A XVII.- XVIII. században a legfontosabb halotti misztériummal összefüggő virág. Shakespeare Hamletjében Ophelia így énekel: "Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe."
A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át. A rozmaring Árpád-házi Szent Erzsébet virága, éppen ezért nevezték el róla később a rozmaringolajat tartalmazó Aqua Reginae Hungariae gyógyitalt. Sebastian Kneipp atya, a XIX. századi Német Császárság neves gyógyítója a rozmaringot vérkeringést fokozó tulajdonságai miatt illesztette hidroterápiájába.
A magyarság körében is jellemző a rozmaring-szimbolika megjelenése, különösen ünnepekkor. A lányok ruhájára, a menyasszony koszorújába egy rozmaringszálat tűztek. A vőfély borosedényét rozmaringgal díszítették vagy rozmaringmotívummal díszített cserépkancsót helyeztek elé. A fazekas a lánynak szánt vizeskorsóra is rozmaringágat festett, és rozmaringot véstek a lánynak ajándékozott mángorlóra is. A rozmaring a szűz menyasszonyt jelképezi: „Ha leszek, leszek, menyasszony leszek,|Vőlegény mellett rozmaring leszek.” A népművészetben "Rozmaringos"-nak nevezik a halszálkás motívumot, mondják, hogy a lányok haját is "rozmaringosra"-ra fonják. A rozmaringmotívum Ajak nagyközség címerébe is bekerült.
rozmaring2.jpg
A svábok lakta falvakban erőteljesebben jelenik meg a rozmaringmotívum. A jegyespár rozmaringággal a kezében járt vasárnaponként a templomba, így hozták az emberek tudtára, hogy jegyben járnak. Az esküvő alkalmával a vendégek a menyasszony rokonaitól színes selyemszalagokkal díszített ágacskákat kaptak, melyet a templomba menetelkor mindenki a kezében tartott. Szentelt vízbe mártott rozmaringággal permetezték meg a gyermekágyas anyát és a gyermeket. Az adventi ünnepkör névnapjait szokás volt piros almába szúrt szalaggal díszített rozmaringgal köszönteni. A betlehemezés kellékei között is megjelenik a rozmaring, azzal díszítik a pásztorok kalapjait, a lányok rozmaringcsokorral díszített botot visznek, egyes szereplők fején rozmaring korona van, a nagy angyal egy almába tűzött apró masnikkal díszített rozmaringágat visz. A regruták is rozmaringággal díszítették kalapjukat. Az emberi lét végén a ravatalt, a koporsót és a fedelét is e növénnyel díszítették, és a sírra is egy rozmaringbokrot ültettek.
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) a Földközi-tenger mellékén vadon termő, nálunk termesztett félcserje, akár cserépben is nevelhető, az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó évelő növény. Gyantás, szálas leveleit és égszínkék, nektárban gazdag virágait a méhek előszeretettel látogatják.
Leveles szárát használjuk fűszerezésre és tea készítéséhez. A virágát teakeverékekbe is beleteszik illatosításra.
A rozmaring illóolaját – a cineolt, kámfort a rozmaring leveleiből és virágos-leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-2,5%-os eredménnyel, ami azt jelenti, hogy 1 kg rozmaring olaj előállításához 50 kg frissen szedett növény szükséges.
A növény illóolaja 85%-os alkoholban oldódik, fajsúlya 15 °C-nál 0,90-0,92, majdnem színtelen, kissé halványsárga színű, a rozmaringra jellemző és enyhén kámforos illatú.
rozmaring3.jpg
A virágzáskor vagy a közvetlenül utána gyűjtött leveleiben a legtöbb az illóolaj. 1-2%-nyi illóolajában cineol, kámfor, borneol, bornilacetát, alfa- és bétapinén található. Ezen a 7-8% cseranyagon kívül fahéjsav-származékokat (rozmarinsav, kávésav), flavonoidokat (apigenin, luteolin), triterpéneket (amirin, urzolsav) is tartalmaz.
Alkalmazása
A rozmaring illóolaj reumás fájdalom elleni és gyulladáscsökkentő bedörzsölőszerek adalékanyaga. A szert a népi gyógyászatban sebkezelésre alkalmazzák. Ismert afrodiziáló hatásáról is.
Rozmaringolajjal zsíros, korpás hajra hajsampont; arctonikot; bőrfeszesítő testápolót; fürdőkészítményeket; kézápolót; zsíros, pattanásos bőrre arcpakolást; dezodort stb., készítenek. A rozmaring erősíti a hajat, a fejbőrt. Megakadályozza a korai kopaszságot, csökkenti az izomlázat, fürdővízben nyugtató hatású. Enyhíti az izomfájdalmakat, a reuma tüneteit. Jótékony hatású égési sebek, bőrgyulladás esetén. Csökkenti a kimerültséget.
Belsőleg alkalmazva
Kizárólag orvosi javaslatra, főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén, az erre alkalmas összetételek, mint az illóolajokat tartalmazó cseppek, vagy különböző roboráló hatású szeszes kivonatok alkotórészeként használják.
Külsőleges alkalmazva
A legfontosabb alkalmazási területe, a mozgásszervi panaszok (reumás megbetegedések, krónikus ízületi gyulladások, izom- és idegfájdalmak) és sportsérülések, melyek kezelésére a rozmaring illóolajat is tartalmazó bedörzsölőszerek, valamint krémek, kenőcsök és tapaszok, masszázs- és fürdőolajok használhatók jó eredménnyel.
Másik, de ugyanolyan jelentőségű felhasználási területe a légzéskönnyítés, ilyenkor más illóolajokkal együtt kenőcsök hatóanyagaként hasznosítják.
A rozmaring illóolajának más területeken is fontos szerepe lehet, így például az alsó végtag keringési zavarainak megszüntetésében, de hatékonyan alkalmazható sportolás előtt, az izmok bemelegítésére is. Más illóolajokkal és növényi kivonatokkal együtt, fontos alkotórésze lehet az akne és egyéb bőrbántalmak kezelésére szánt készítményeknek, az alacsony vérnyomás kezelését célzó fürdőolajoknak vagy -sóknak, illetve menstruációs zavarok kezelésére alkalmas szereknek. Használják még idegerősítő, stimuláló és klimaxszal járó idegrendszeri panaszokat csökkentő fürdőkben adalékanyagként is.
Keverhető bazsalikommal, borsos mentával, cédrusfával, levendulával.
A rozmaringolaj nem toxikus, csak nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.
Felhasználható még
Az élelmiszeriparban, édesiparban íz- és illatjavító, fűszerező hatása miatt alkalmazzák, az illatszergyártásban pedig főképp szappanok szagosítására és egyéb illatos szerek készítésére.
Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok) ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Aromája kitűnően harmonizál az olaszos konyha ízeivel, jól illik a bárány- és a vadhúsokhoz, de burgonyához, zöldség-, tészta- és gombaételekhez is finom. Jól harmonizál a zsályával, a lilahagymával és az oregánoval. Fűszerolaj és fűszerecet készítésénél is érdemes felhasználni, mert nagyon finom aromát kölcsönöz mindkettőnek. Főzésnél, sütésnél csak kis mennyiségben adagoljuk az ételhez, mivel kesernyés, fanyar íze elronthatja az összhatást.
Ellenjavallt
Kámfor tartalma miatt epilepsziásoknál, várandósoknál (áldott állapotban lévő nők azért ne használják, mivel alhasi vérbőséget okozva vetélés következhet be).
Belsőleg túladagolás esetén vesekárosodást eredményezhet, valamint kisgyermekeknél – biztonsági okokból – nem ajánlják a rozmaringolaj használatát, de ez nem jelenti azt, hogy a rozmaringolajat kis mennyiségben tartalmazó masszázs vagy fürdőolajok (1-2% összes illóolaj tartalommal) alkalomszerűen sem használhatók.
rozmaring5.jpg
Receptek
  • Párologtatásra: 5-8 csepp rozmaringolajat az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy a párologtatóba cseppentünk.
  • Aromafürdőhöz: Egy kád vízbe legfeljebb 10 csepp, gyermekeknek 2-5 csepp, evőkanálnyi tejszínben vagy mézben elkevert illóolajat teszünk. A rozmaringos fürdő frissítő hatású.
  • Masszázshoz: Kb. 2 evőkanálnyi avokádó-, mandula- vagy jojobaolajhoz keverjünk 6 csepp illóolajat, és naponta többször masszírozzuk a bőrbe!
  • Illatszernek: 50 ml jojobaolajba keverjünk 10 csepp illóolajat!
  • Hajápolásra, Normál haj öblítésére: 1 tojássárgáját 10 ml borszesszel és 4 csepp rozmaringolajjal krémszerűre keverünk, a frissen mosott nedves hajba masszírozzuk, majd 5 perc elteltével alaposan leöblítjük.
  • Zsíros haj mosására: 20 ml sampont 1 tojás sárgájával és 5 csepp rozmaringolajjal krémszerűre keverünk, és azonnal felhasználjuk.
  • Szülés után közvetlenül: Amennyiben a vérveszteség miatt gyenge a vérkeringés, az első felkelés előtt már be lehet dörzsölni az édesanya lábait, hátát édesmandula vagy jojoba olajban oldott 3-5 csepp rozmaringolajjal.
    Operáció vagy teljes narkózis után is jó eredménnyel alkalmazható.
  • Forró nyári napokon, hosszú autóút alkalmával a rozmaringhidrolátumot frissítő vízként a tarkótájékra és a lábikrákra felvíve csodát művel: jobban fogunk tudni összpontosítani.
  • Izzadó lábra: Reggel, este rendszeresen kenjük be vele talpunkat, és megszűnik a kellemetlen lábizzadás!
  • Másnaposság ellen: Készítsünk egy csésze rozmaring teát, és párologtassuk illóolaját aromalámpában, csodát művel macskajaj esetén!
  • Szemápolásra: Fél liter vízzel forrázzunk le 1 teáskanál rozmaring levelet, 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Gyulladásos, fertőzéses betegségnél naponta többször kell lemosni vele a szemet.
    Gyulladásnál tehetünk hozzá kamillát, körömvirágot is.
    Fertőzésnél 1 teáskanálnyi diófa levelet.
  • Sebkezelésre: Gyors segítség, ha a sebre rákötünk egy növénydarabot.
  • Fürdő: 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 liter vízben. Hagyjuk negyedórán át állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővizünkhöz.
  • Fűszerkeverék:  Só, bors, kakukkfű, rozmaring és Cayenne-bors egyenlő arányban.
  • Tea:  1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk. A teát terhes nők nem fogyaszthatják!
  • Bor:  Vágjunk apróra 20 gramm friss rozmaringlevelet, és tegyük borosüvegbe. Öntsünk rá 1 liter könnyű fehérbort, és légmentesen zárjuk le. Egy hét után szűrjük le vászonruhán. Naponta kétszer 1 pohárka bor fogyasztása a megfelelő adag.
rozmaring6.jpg