Tartalom

A gyermek kincs

Életed legtratósabb kapcsolata akkor születik, amikor gyermeked lesz. A gyermek teremti a családot, nélküle csak rokonaid vannak...


1. 
Legfontosabb a demokratikus családi légkör. Várd el a gyermekedtől, hogy kinyilvánítsa a véleményét.
2. 
Fontos, hogy a gyermeked szeretetben nőljön fel, és sose kételkedjen benne, hogy a szülei szeretik őt. A feltétel nélküli szeretet a legfontosabb a világon.
3. 
Bármit mondasz a gyermekednek, az a személyiségévé válik. Gyakran mondjad neki: Nagyon szeretlek, én bízom benned, képes vagy rá!
4. 
Légy rendszeres, mutass példát a gyermeknek, alakíts ki időrendet, és tartsd is be azt. Ne feledd, a gyermek példaképe a szülő.
5. 
Ha lehet, soha ne verd meg a gyermeket.
6. 
Soha ne erőltesd, hogy egyen a gyermek, de lásd el bőségesen vitaminban gazdag zöldséggel, gyümölccsel, 70%-ban nyers, természetes étellel.
7. 
Ami a gyermeké, az a gyermeké. Soha ne erőltesd, hogy megossza másokkal, ne engedd, hogy a másét elvegye.
8. 
A gyermeket gyakran dícsérd meg, legyen sikerélménye!
9. 
Soha ne állítsd a gyermeket példaképül, vagy elrettentő példaként a többiek elé, ezzel növeled az egóját, vagy elveszed az önbizalmát.
10. 
Ne várd el a gyermektől, hogy okosabb, szebb, tehetségesebb legyen, mint te. A feltétlen szeretet azt nem engedi meg.
11. 
gyermek kérdéseit mindig egyszerűen, realitást nyújtva válaszold meg. Ha valamit nem tudsz, azt ismerd be, és ne szolgálj valótlan adatokkal.
12. 
gyermeket tekintsd egyenrangú félnek. Ne játszd a tökéletest. A gyermeknek is lehet igaza. Ha valamit elrontottál, kérj tőle bocsánatot.
13. 
Ne hagyd, hogy a gyermek kimagyarázza tetteit. Bátorítsd, hogy helyreállítsa a kapcsolatát másokkal, ha elrontott valamit.
14. 
Engedd meg a gyermeknek, hogy segítsen, amikor akar, de ne erőltesd, ha nincs hozzá kedve.
15. 
Figyelj rá, hogy a gyermekek soha ne tétlenkedjenek, de semmire ne kényszerítsd őket. Biztosíts számukra megfelelő feladatot, elfoglaltságot, amivel játszhatnak. Bíztasd őket, hogy maguk is keressenek megfelelő elfoglaltságot, amivel képességeiket kibontakoztathatják.
16. 
gyermeket nem nevelni, hanem mindiga  megfelelő irányba terelni kell.
17. 
A tudatos szülő a gyermekére nem erőszakol rá semmit. Az egyén csak a szabadságban tud fejlődni. Minél nagyobb a szabadság, annál nagyobb a tapasztalat. Mindent szabad nekem, de nem válik minden a javamra.
18. 
Ne akard élni a gyermek életét. Hagyd, hogy ő válasszon.
19. 
Az anyai szeretet pótolhatatlan, nincs földi lény, aki helyettesíthetné.
20. 
A pozitív elvárás a csúcsteljesítmény egyik legjobb befolyásoló tényezője gyermekkorban. Ne feledd, hogy minden gyermek zseninek születik valamilyen téren. Korán tanítsd meg a gyermeket, hogy szeresse magát. A nagy önbecsülés jobb eredményeket, népszerűséget, elfogllatságot eredményez. Aki szereti magát, nem fél semmitől és senkitől.