Tartalom

Mézes bőrápolás


Imádom a mézet, de most nem a belső, hanem a küső felhasznárásáról szeretnék írni. A méz az egyik legrégebbi szépítő szer, már az ókori Egyiptomban is használták ilyen célra, mert tisztító és ápoló hatása bármilyen bőrtípuson jól érvényesül, sima és selymes lesz a bőrünk, tartósít és fertőtlenít is. A méhviasz (propolisz) gyulladásgátló és allergiaellenes, anyaga olyannyira áteresztő, hogy egyáltalán nem akadályozza a bőr lélegzését.



Tulajdonságai:
- A méz C-, B1- és B2-vitaminokat tartalmaz nagy mennyiségben
– jelentős szerepet játszik a testápolásban, megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá teszi a bőrt
– a száraz, érdes bőrre is gyógyír, simít és puhít
– a benne található vitaminok, ásványi anyagok regenerálják a bőrt, így a fáradt, érzékeny arcbőr frissebb, fiatalosabb lesz, pl. egy mézes maszk használata után
– önmagában is fokozza a vérbőséget, és nyugtatja a bőrt (ha nincs időnk maszkot készíteni, kenjük az arcra, hagyjuk fent néhány percig, majd öblítsük le)
– a kiszáradt ajkakat puhává, simává teszi
– antibakteriális hatása miatt kiváló pattanások, mitesszerek, kisebb karcolások, sebek kezelésére;
– a mézes fürdő nemcsak ellazít, de nyugtatja,ápolja is a bőrt
– fényessé, csillogóvá teszi a hajat






Mézes alapmaszk:
2 evőkanál mézet melegítsünk meg, majd keverjünk hozzá 2 evőkanál túrót. Kenjük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra, és hagyjuk fent 20 percig. Langyos vízzel mossuk le!
Megviselt-száraz bőrre:
Hozzávalók: 2 evőkanálnyi almalé, 2 evőkanál virágpor, 2 evőkanál méz, 1 tojássárgájaElkészítése: Az alma levét keverjük össze a virágporral, rázzuk fel, hagyjuk pihenni egy órát. Szita vagy tüll segítségével szűrjük ki a keverékből a pollent, majd adjuk hozzá a többi alkotórészt. A maszkot vattával felvisszük az arcra, és mielőtt a pakolás kiszáradna, langyos vízzel lemossuk.

Tisztító és vérellátást javító pakolás:
1 evőkanál méz, 1 evőkanál mandulaolaj, 1 marék hámozott napraforgómag
A napraforgómagot őröljük meg. A mézet melegítsük fel, és keverjük el a mandulaolajjal. Ezután keverjük össze az alapanyagokat, melegítsük fel óvatosan, és azonnal használjuk fel!
Tápláló maszk:
1 kisebb banán, 1 evőkanál tejszín, 1 evőkanál méz
A szétnyomkodott banánt pépesítsük a tejszínnel és a mézzel, majd kenjük fel az arcunkra. 15 perc múlva öblítsük le!
Minden bőrtípusra:

Dolgozzunk össze 2-2 evőkanál túrót és mézet egy kevés tejszínnel. Fél órára kenjük a bőrre, majd langyos vízzel öblítsük le.
Fáradt arcbőrre:

Keverjünk el 1 evőkanál mézet és 2 teáskanál natúr joghurtot 1 tojásfehérjével. A szem és a száj környékét kihagyva kenjük az arcra vagy dekoltázsra 15 percre.
Száraz arcbőrre:

Keverjünk össze 2-2 evőkanál tejet és mézet 1 tojássárgájával. A pépet kenjük az arcra. Negyedóra után mossuk le.
Arcradír:

Keverjünk össze 1 tojássárgáját, 2 evőkanál mézet és 3 evőkanál zabpelyhet. Kenjük fel, és 20 perc múlva dörzsöljük le óvatosan, majd öblítsük le.
Cserepes ajkakra:

Kenjük az ajakra mézet, és fél óra múlva együk meg a finom pakolást.
Nyugtató fürdő:

Ha nyomaszt a hétköznapi stressz és a tél végi fényhiány, készítsünk mézes fürdőt. Teljesen ellazít, így szinte újjászületve lépünk ki a kádból. Egy liter meleg tejben oldjunk fel 1/2 l csésze mézet, és a meleg/forró fürdővizünkbe. Fürdés után langyos vízzel zuhanyozzunk le, törülközzünk meg, és azonnal bújjunk az ágyba.
Mézes fürdő:
A fürdővízben keverjünk fel fél csésze mézet és fél liter tejet.
Fürdő:
A fürdővízben keverjünk el 3 evőkanál mézet és 1/2 liter almaecetet.