Tartalom

FEKETEKÖMÉNY (Nigella sativa)

A FEKETEKÖMÉNY AZ ALLERGIÁSOK ÉS AZ ASZTMÁSOK LEGJOBB BARÁTJA


A feketeköményt már i.e. 2500-ban ismerték, használták. A görög orvoslásban is említést tesznek róla és fontos szerepet játszott az ókori gyógyításban, különösen az Egyiptomiaknál. A tudós Al-Bairouni, valamint Avicenna is írt orvosi könyveiben a mag jelentőségéről, valamint hatásosságáról bizonyos betegségek kezelésében. Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás, de különösképpen asztmatikus rohamok és allergiák ellen használták. A feketeköményt vízhajtószerként és puffadásgátlóként is alkalmazták. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják. Sok európai és nyugati országban végzett kutatás igazolta, hogy a nigella sativa olaj igen magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek mind erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Tartalmaz még arginint és karotint, melyek "A" vitaminná alakulnak, illetve gazdag rostokban is.


A feketekömény olaját a "fáraók aranyának" is nevezik. Az egyiptomiak nagy becsben tartották az apró fekete magvakat, vele kapcsolatos élményüket a papirusztekercseikben is megörökítették. Tutanhamon állítólag annyira el volt ragadtatva a feketeköménytől, hogy szolgáinak a drága olajból egy üvegre valót mindig maguknál kellett tartaniuk. Halála után egy egész amfora olajat helyeztek el a fáraó sírjában. A legendák szerint Kleopátra és Nofretete ennek az olajnak is köszönhette bársonyos, gyönyörű bőrét.
Keleten már évezredek óta ismert gyógynövény magvaiból nyert olaj nemrég tűnt fel nálunk az egészségpiacon. A siker dr. Peter Schleicher és dr. Lutz Bannasch munkájának eredménye, ők mutatták ki, hogy a feketekömény-olaj rendkívül hatásos bizonyos bőrbetegségekre és allergiás betegségekre (atópiás ekcéma, neurodermatitisz, pikkelysömör, asztma).


A modern tudomány alaposan megvizsgálta a feketeköményt, és sok olyan anyagot talált benne, melyek pozitívan hatnak az emberi anyagcserére. Különösen értékes a feketekömény-olaj a benne található telítetlen zsírsavak miatt, amelyek szelíden, mellékhatások nélkül képesek csillapítani a bőrben, a belekben, az ízületekben és az idegekben zajló gyulladásos folyamatokat. Mindenekelőtt a magas linolsav tartalma és az ezzel párosuló táplálkozás pszichológiai értéke teszi különösen jelentőssé a mindennapi táplálkozásban. A telítetlen zsírsavakból a testben prostaglandin képződik. Ezek a szövethormonok sokféle feladatot ellátnak az emberben és az emberi immunrendszerben. Szabályozzák
a vérkeringést és tágítják a véredényeket. Ezért a mai tudomány szempontjából is megmagyarázhatóak az évszázadokkal korábban leírt tapasztalatok a feketekömény-olajról.


A feketekömény magja önmagában is fogyasztható mint élelmiszer (fűszerként, pl. péksüteményen, savanyú káposztából készült ételekben). Magjából nyert olaját étrendkiegészítőként is magunkhoz vehetjük. 80% fölötti, többszörösen telített zsírsavjával az eredeti egyiptomi Nigella sativa tartalmazza a legtöbb feketekömény-olaj koncentrátumot, amit valaha is élelmiszerben találtak. A feketeköménymag-olaja az eddig kutatások szerint - melyek jelenleg is tartanak - több mint 100 hatóanyag egyedülálló kombinációját tartalmazza. Az olaj rendszeres fogyasztása 100 %-ban kielégíti a szervezet E-vitamin (12 mg TE) igényét és elegendő zsírsavat biztosít a prosztaglandin termeléshez.


A tudomány az alábbi tünetegyütteseknél igazolta a feketekömény jótékony hatását:


Meghűléses betegségek: a náthát, a köhögést és az influenzás fertőzéseket gyorsabban legyőzi, ill. erősebb immunrendszernél fel sem lépnek ezek a betegségek.


Bronchitis, asztma: a telítetlen zsírsavakból testünk prostaglandint állít elő, ami gyulladásgátló és antiallergén hatású. A keserű- és cserzőanyagok tágítják a hörgőket és váladékoldóak, ami az asztmánál lényeges könnyebbséget jelent a gyógykezelések során.


Allergiák: semlegesíti a túlzott érzékenységet az allergia elleni anyagokkal szemben.


Gombás megbetegedések (Candida albicans), pikkelysömör (neurodermatitis): mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva a feketeköménymag-olaj hatásos szer gomba és baktériumok ellen, továbbá egyedülálló vírusölő tulajdonsággal rendelkezik. Csökkenti a viszketési ingert, elősegíti a gyulladt bőrrészek gyógyulását és ezáltal hozzásegít az egészségesebb bőrhöz.


Reuma: a feketeköménymag-olaj a kezelési intézkedéseket kedvezően befolyásolja, mivel
helyi gyulladásgátló hatása van és a bél bakteriális és gombás megterheltségét is csökkenti,
stabilizálja.


A legfrissebb érdekesség!


A kutatócsoport az Amerikai Rákkutató Szövetség (American Association for Cancer Research; AACR) idei, április 18. és 22. között Denverben megrendezett konferenciáján számolt be azokról az eredményekről, amelyek szerint a feketekömény magvaiból kivont thymokinon (thymoquinone) nevű vegyület hatékony lehet a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben. A Délnyugat-Ázsiában honos feketeköményt - latin nevén Nigella sativa - már eddig is alkalmazták a keleti országok hagyományos gyógyászati rendszereiben, a növényből készült olaj és a növény magvaiból készített orvosságok formájában.