Tartalom

Gyógyítás mézzel, avagy ami finom, lehet hasznos is :)






Égési sérülés
Kend be bõségesen mézzel a megégett bõrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.
Álmatlanság
Egy szűk evõkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató. 
Hiperaktivitás
Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörgeti a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincsen. 
Ágybavizelés
Egy teáskanálnyi méz lefekvés elõtt segít a vízvisszatartásban, és idegrendszerre kifejtett hatása révén megszűnteti a félelmeket. 
Orrdugulás
Egy szűk evõkanál mézet oldj fel egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölközõ alatt. Bakteriális és allergiás orrdugulást is kitűnően csillapít.
Kimerültség
Az állóképesség javítására versenyek elõtt, és a regenerálódásra versenyzés után is hasznos lehet egy kis méz. Oldj fel egy rész mézet négy rész vízben, majd tartsd a hűtõben, és abból kortyolgass egy-egy kanálnyit. 
Mélytisztító arcra
Keverj el egy rész mézet egy rész zabliszttel, és kend fel az arcodra. Hagyd hatni fél órát, majd mosd le. Pattanásos, aknés bõrrel csodát tesz. 
Hajkondicionáló
Keverj el egy rész mézet egy rész olívaolajjal, dörzsöld be a hajba, majd csavard meleg törölközõbe. Hagyd rajta legalább tíz percig, és öblítsd ki. Nagyon jót tesz a fejbõrnek is, fényes, rugalmas lesz tõle a hajad. 
Izületi gyulladás
Keverj el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd higítsd fel vízzel ízlés szerint. Javítja az emésztést, és a fogyást is segíti. Kiűzi a szervezetből a kórokozókat, és a hugysívszintet is szabályozza. 
Torokfájás
Egy teáskanál mézet olvassz meg a szádban, majd csurgasd le a torkodon. Enyhíti a gyulladást. Ha nem csak a torkoddal, hanem a garattal vagy a hangszálaiddal is gond van, akkor keverj el egy nagyob bögre meleg tejben egy evőkanál mézet, sé tegyél bele egy tojás sárgáját. Még melegen kortyolgasd el. Védőréteget képez a torkon, így ezek után 1 órán keresztül ne igyunk, ne együnk, lehetőleg pihentessük torkunkat (ezt az esti lefekvés előtt ajánlatos meginni). 
Stressz
A vízben feloldott méz stabilizáló hatással bír, kiegyenlíti a lenteket és a fenteket. Egy rész mézet oldj fel négy rész vízben. 
Tartósítószerként
Ha cukor helyett mézet használsz a süteményekben, tovább maradnak frissek. A recept folyadéktartalmát csökkentsd egyötödével, hogy a méz mennyiségét kompenzáld. 
Babócáknak
Egy éves kor felett keverd az ételébe, esetleg az italába: négy teáskanállal adj egy üveghez. Minél "darabosabb" a mozgása, annál több mézet érdemes adni a babának. Amikor jön a foga, bedörzsölheted az ínyét tiszta mézzel, ez nyugtatja és helyi érzéstelenítõ hatása is
van. 

Csontritkulásra
Napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelõzi a csontritkulást. 50 felett
mindenkinek hasznos lenne naponta mézet fogyasztania. 

Migrénes fejfájásra
Egy evõkanálnyi mézet oldj fel fél pohár meleg vízben. Apránként kortyolgasd el, amikor épp rád törne a migrén, és ha szükséges, ismételd meg 20 perccel késõbb. 
Szemgyulladáskor
Egy rész mézet oldj fel egy rész meleg vízben. Amikor kihűlt, ezzel borogasd a szemed.