Tartalom

Az étkezés ájurvédikus tudománya


India nem csupán a vegetáriánus konyhaművészet, hanem az egészséges életmód őshazája is. Az ájurvéda szerint ahhoz, hogy egészségesen étkezzünk, a következőket kell betartanunk:

Rendszeres étkezés
A legjobb akkor enni, amikor a Nap delelőn áll, mert akkor a legerősebb az emésztés. Tartalmasabb étkezés után öt, kevésbé tartalmas étkezés után legalább három órán keresztül nem tanácsos újra enni. A rendszeres étkezés és a nassolás elkerülése segít megfékezni a nyelvet és békéssé tenni az elmét.

Kellemes hangulat
A kellemes hangulat segíti az emésztést. A legkedvezőbb kellemes körülmények között étkezni, miközben a beszélgetést könnyű témákra irányítjuk. Az i.e. II. sz-ban íródott védikus szakácskönyv, a Ksema-kutuhala szerint a kellemes környezet és a jó hangulat éppoly fontos az emésztés segítéséhez, mint az étel minősége.

Az ételek tudományos összehangolása
Az ételek összehangolásakor figyelembe kell venni az ízeket, az emészthetőséget és a tápanyagok feldolgozhatóságát.
A zöldségeket soha ne társítsuk nyers gyümölccsel. Gyümölcsöket legjobb külön étkezésként, vagy forró tejjel fogyasztani.

Tisztaság
Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez a tisztaságra mind főzés közben, mind étkezés során.

Mértékletesség
Az életerő és az erő nem csak azon múlik, hogy mennyit eszünk, hanem azon is, hogy mennyire vagyunk képesek azt megemészteni és beépíteni szervezetünkbe. Az ájurvéda azt tanácsolja, hogy gyomrunk egynegyedét töltsük fel folyadékkal, felét táplálékkal, egynegyedét pedig hagyjuk üresen, hogy legyen helye a levegőnek is.